Koknesē Jāņu mācībās mācās svētku tradīcijas

Biedrība “Baltaine” Koknesē rīkoja Jāņu mācības, kurās piedalījās gan mazi, gan lieli interesenti. Biedrības vadītājas Ingunas Žogotas vadībā viņi mācījās Līgo svētku tradīcijas, Līgo dziesmas, pina vainagus, sēja sieru.  

Siers Līgo svētkiem
Kāda pasākuma dalībniece “Staburagam” uzticēja siera recepti
Sastāvdaļas:
3 l piena
1 l kefīra vai rūgušpiena
2 olas
1 ēdamkarote sāls
citrona sula — pēc nepieciešamības
Pagatavošana
Katlā ielej pienu un pieber sāli. Pienu uzkarsē, kamēr karsts, bet neuzvāra (līdz apmēram 80 — 85 grādiem). Olas sakuļ ar pusglāzi piena. Sakultās olas lej klāt karstajam pienam, pienu visu laiku intensīvi maisa, kamēr lej olas. Tad pienu turpina vārīt, lai piens paliek karstāks. Kad piens uzkarsis, lej klāt kefīru. Ja kefīrs nav pietiekami skābs, pievieno citrona sulu vai citronskābi. Tad vāra apmēram 5 — 7 minūtes, kamēr piens savelkas kunkuļos. Tad visu lej iepriekš samērcētā katlā. Nokāš un liek zem sloga, lai nospiežas liekais mitrums.  

Agitas Grīnvaldes-Irukas foto 

Novadu ziņas

Uz staburags.lv pilno versiju